måndag 15 mars 2010

Vårig/Höstig sallad med getostbakad rotselleri


Kan inte riktigt bestämma mig om denna sallad är höst eller vår, men att den är god det vet jag med alla säkerhet! Inspirationen till den ugnsbakade rotsellerin kommer från programmet "Saras kök" som gick på Svt för några år sedan. Sara Begner har ett bra förhållande till mat tycker jag; mycket ekologisk, mycket grönt och kött och fisk då och så. Inga pekpinnar.

Sallad för mig är så långt ifrån tomat, paprika, gurka och isbergsallad man kan komma. Dessa grönsaker smakar knappt någonting, odlas på ett sådant sätt så att det är direkt skadligt för miljön och ger knappt någon näring eller energi*. Avokado, blomkål, vitkål, morötter, äpple, spenat, ruccola, citrus, oliver är istället sådant som jag vill ha i min sallad.

Sallad med brynd vitkål, äpple och spenat

vitkål, strimlad
rödlök, halvmånad
ruccola
äpple, skivat
gröna bönor, haricot verts
avokado
mandel

Ungsbakad rotselleri med getost
rotselleri, i ½-1 cm tjocka skivor
getost, typ chévre
olja
honung

Rotselleri:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva sellerin i skivor, dela dem ev i halvor. Pensla med olja och krydda med salt och peppar. Ställ in i ugnen i c:a 20 minuter. Rotsellerin ska vara ganska mjuk när du tar ut den. Lägg nu på getost i skivor, hur mycket är en smaksak, jag tar ganska tunna skivor, krydda igen med salt och peppar och en liten klick honung. Ungsbaka 5 minuter eller tills osten har smält.

Sallad:
Skölj spenat, bryn vitkål och lök i olja och smör. Salta och peppra på kålen och låt även klyftor av äpplen på något brynta i pannan. Koka bönor i saltat vatten. Montera salladen som på bilden eller som du vill. Toppa med nötter och sellerin. Servera med en dressing på olja, balsamvinäger och salt, peppar.


* De gånger under vintern jag köper hem tomater och gurka kan räknas på en hand. På sommaren kan man dock få tag på underbara ekologiska närproducerade tomater här i Skåne som smakar sött och sommar, då passar jag på att köpa istället. På sommaren passar jag även på att äta goda tomater och gurkor odlade i mina föräldrars växthus.

torsdag 11 mars 2010

Another Asian Soup


Vietnamesiska soppor kan jag inte få nog av, men kan dock tycka att de kan vara lite svåra att variera, så jag är glad att ha hittat ett recept på en Maylasisk soppa. Och oh, vilken soppa!
Man kan ta det kan gillar som tillbehör, kyckling funkar nog om man inte vill ha skaldjur.

Buljong
3 vitlöksklyftor
6 paranötter
6 macadamia nötter
3 scharlottenlökar
20 g ingefära
20 gram gurkmeja, färsk (kan nog funka med 1 tsk torkad annars)

20 g galangal
4 limeblad
2 citrongräs
1 liter buljong ( jag använde grönsaks- och fiskbuljong)

Tillbehör
Kokta nudlar
musslor
böngroddar
kokta gröna ärtor
kokt potatis
rostad lök
hackad salladslök
kokta ägg i halvor
körsbärstomater i halvor


Buljong:
Skala och hacka alla ingredienser i den första halvan av buljonglistan grovt. Ingefära och färsk gurkmeja skalas lättas med en sked. Lägg allt i en mixer och mixa tills det bli en tjock pasta. Fräs på pastan i riktigt med olja, lägg därefter ner limeblad, skivad galangal, krossat citrongräs och till sist buljong. Låt småkoka i 2o minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servering:
Därefter kan du servera med de tillbehör du vill. Lägg upp tillbehören i en skål och häll sedan på buljongen. Toppa med rostad lök och salladslök.

måndag 8 mars 2010

Citrussallad med foliebakad fisk


Sallad:
Ruccolasallad och/eller spädspenat
1 apelsin, filéad
1 avokado, delad i stora bitar
solrosfrö, rostade

Dressing:
saft från apelsinen
1 tsk senap
1 msk olja
salt och peppar

Fisk:
2 hela fiskar, ex makrill, sik eller dorado*
citron
salt
peppar
lök
olja/smör

Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fisken på en bit aluminiumfolie och salta på och i fisken. Lägg några skivor citron och lök i fisken och ringla över olja alt. lägg på en klick smör. Kläm ihop foliet, lägg fisken på ett galler och kör i ugnen 15-20 minuter, hur lång tid det tar beror på fiskens tjocklek. Det bästa är att ta ut efter 15 minuter och kolla hur den ser ut. Om fiskköttet lossnar lätt från benen är den färdig. Fisken ska kännas fast. Montera salladen och innan servering häll över dressing.

* Fiskhandlaren rekommenderade Dorado denna gång. Något skeptisk sade jag ja till att testa denna sort. Har sökt info, dock har jag ej hittat så mycket om denna art, fiskad utanför Spaniens kust.om det vill sig riktigt illa så kanske den är fiskad av europeiska fiskare utanför Marocko, eller Västsahara. Det är ju dit båtarna styr när fisken börjar sina i europeiska vatten....

lördag 6 mars 2010

Saffranspannkaka style "Alla hjärtans dag"


risgrynsgröt, c:a 6 dl färdig gröt
1 kuvert saffran
2 dl grädde
4 ägg
3/4 dl socker
75 g skållad hackad mandel

Koka gröt enligt instruktioner på paketet. Låt gröten svalna och lägg i saffran. Rör därefter i grädde och ägg, ett i taget. Rör till sist ned mandlar och socker, jag använder råsocker.
Sätt in i ugnen i 30-40 minuter, 175 grader. Låt svalna, servera sedan med grädde och sylt. Ett tips är att göra pannkakan tidigare på dagen och låta smakerna sätta sig, den var så mycket godare när vi åt den dagen efter,
Jag gjorde en snabbsylt på frysta bär, som värmdes upp tillsammans med honung.


På Gotland äts saffranspannkaka med sylt på det vackra Salmbäret, de som vi pockade i somras var dock slut så det fick bli en sylt på blandade bär.

onsdag 3 mars 2010

Rårakor med rom, kapris och rödlök


Rårakor
4-5 potatis
1 liten morot
1 dm squash
1 gul lök
salt
peppar

Riv lök och rot- och grönsaker Salta squashen och lägg i ett durkslag så och pressa sedan ut överflödig vätska. Blanda allt och krydda med salt och peppar. Du kan behöva pressa ut mer vätska från blandningen beroende på hur mycket vatten rotsakerna innehåller.
Hetta upp en panna och lägg i smör och olja. Gör små bollar av smeten, lägg i pannan och tryck sedan ut de till en plätt. Stek på medelhög värme 3-4 minuter på var sida.

Severa med klickar av rom, hackad rödlök, dill, kapris, citron och kanske en bit kallrökt lax och/eller skalade räkor.