lördag 19 juni 2010

Primörer i ört- och kaprisaioli med grillad lax


Denna rätt längtar jag efter varje vår, då sparrisen och vårlöken börjar dyka upp i grönsaksdisken. Kommer ursprungligen från Saras Kök, Svt.

Aioli
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger
1-2 dl rapsolja
1 msk kapris, eller efter smak
1 stor näve hackad persilja
1 liten näve hackad gräslök
1 klyfta vitlök, riven
1 msk mango chutney
salt
peppar

Primörer
Sparris, delad på längden
morötter, skurna på snedden
lök, skurna på snedden
vitkål, delad i lagom bitar
ruccola
ärtskott
buljongtärning/pulver

Aioli:
Blanda ägg, senap och vinäger. Droppa långsamt i olja*. Konsistensen ska vara som en tjock pannkaksmet. Blanda sedan i resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Koka upp vatten med buljong och lägg i sparris, morot, lök och vitkål, låt koka försiktigt i c:a 3 minuter.

Blanda lite av örtaiolin i de kokta grönsakerna. Servera med grillad lax, sallad och resten av aiolin

*Ofta misslyckas jag med första äggulan, det skär sig ibland tyvärr. Ta då en ny äggula och börja om med den misslyckade aiolin, alltså det ägg, senap, vinäger och olja som du redan blandat...

2 kommentarer: