tisdag 25 maj 2010

(Veggie)Burgare med pommes och aioli


Jag har aldrig varit förtjust i hamburgare som koncept men helt hemmagjort blir det rätt gott ändå! Här kommer lite inspiration om man vill göra sina egna helt från grunden.

De vegetariska biffarna som jag gjorde blev inte klockrena i konsistensen men väldigt goda i smaken. De var på kokt hirs, morot, röda linser, lök, vitlök. Får nog testa med lite mjöl i nästa gång...

På det hemmagjorda surdegsbrödet lades spenat, salsa, grillad squash, burgare och lite aioli.
Till det serverades klyftpotatis med hemmagjord aioli. Måste tillägga att nästintill alla ingredienser var ekologiska. Brukar annars komma upp i kanske 50-60 %.

Aioli
1 äggula
1-2 dl rapsolja
någon tsk senap
någon dutt vit- eller rödvinsvinäger
1 klyfta vitlök, riven/pressad
salt
socker
peppar

Salsa
½ burk hela tomater, typ Mutti eller Kung Markatta
1 scharlottenlök, finhackad
hackad chili efter behag
socker
färsk koriander

Aioli:
Ta fram ägget i god tid om du förvarar dem i kylen, alla ingredienser måste hålla ungefär samma temperatur. Separera äggula från vitan* och blanda med senap, salt, socker och vinäger. Vispa sakta i olja. Om det skulle skära sig; börja då om på en ny kula med en ny äggula men vispa först i den misslyckade aiolin och fortsätt sedan med resten av oljan. Blanda i vitlök. Om aiolin blir väldigt fast kan du blanda i lite crème fraiche. Smaka av med salt, peppar, socker och vinäger.

Salsa:
Hacka de hela tomaterna och lägg i en skål med lite av spadet från tomaterna. Blanda i chili, salt, peppar, socker och koriander. Ha ev i lite olja för att få en rundare smak.

*Släng inte! Använd till äggröra, pannkakor eller marräng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar