fredag 28 maj 2010

Vegetariska vårrullar i ugn


Gott och mycket nyttigare än köpta. Jag tycker att vårrullar passar bäst som tillbehör eller som plockmat. Att äta som ensamrätt kan bli lite väl mastigt. Vi hade dem till soppa.
Köp vårrullearken i en asiatisk butik, där hittar du den bästa, tunnare sorten.

8-10 vårrulleark, stora*
150 g glasnudlar
1 morot, i tändsticksbitar
2 salladslökar, hackade
20 st sockerärtor, strimlade likt moroten
en näve böngroddar
rostade nötter/frö; jordnötter, cashew och/eller sesamfrö
vitlök
fisksås
soja
koriander och gräslök
sweetchili
råsocker
lime
(räkor)

Sätt ugnen på 200 grader. Koka glasnudlarna. jag brukar endast hälla rikligt med kokande vatten över nudlarna efter jag lagt dem i en bunke. Hacka det som ska hackas och rosta sesamfrö om du använder det. Blanda fyllningen i en bunke och smaksätt försiktigt med fisksås, socker, lime, soja, färska kryddor och ev. vitlök och sweet chili. Smaka av och se om det behövs mer av kryddorna.
Lägg sedan lite av fyllningen fem cm från ett av hörnen på arket, pensla med olja och vik över. Vik sedan in båda sidorna och rulla ihop till en rulle (se bild). Lägg rullarna på en plåt och pensla dem rikligt med olja. Sätt in i ugnen ca 15 minuter. De ska vara krispiga, lite bruna men håll koll så att de inte blir brända.

Servera med sweetchilisås utblandat med lite vatten och lime.


*Säljs frysta och ska egentligen inte frysas efter man tinat dem, men om man använder de ark som är tinade på varje sida så kan man frysa de i "mitten igen eftersom de fortfarande är frysta. Tänk också på att lägga arken i en fuktig handduk när du tinat dem, gör man inte detta kommer de att torka.

2 kommentarer: