söndag 16 maj 2010

Indisk gryta


I Malmö är det tyvärr fortfarande grytväder så här kommer mitt bästa recept på Indisk gryta.
Man kan stoppa i vad som helst i denna kryddstarska annrättning: blomkål, linser, kikärtor, kyckling, sötpotatis, vanlig potatis, gröna bönor, pumpa och så vidare. Tänk dock på att olika grönsaker tar olika lång tid att koka, ev behövs förkokning. Om ni tar bönor är det kanske bättre att ta färdigkokta, linser går dock utmärkt att använda - röda tar ca 30 minuter.

Kryddpasta
1 stor gul lök
4- 5 cm ingefära
1 msk sambal oelek
3 vitlöksklyftor

Gryta
1 msk gul curry, madras curry brukar jag använda
1-2 tsk kanel, eller 1 kanelstång
1-2 burkar tomater, hela eller krossade. Beror på om du serverar med ris eller bara gryta
1 dl röda linser
andra grönsaker, se inledning
buljongpulver/tärning (använd alltid ekologisk - så slipper du glutamat)
citron
socker
färsk koriander
vatten

Pasta:
Skala och dela lök, vitlök och ingefära. Mixa detta tillsammans med sambal till en tjock och tårframkallande massa.

Gryta:
Fräs kryddpastan i rikligt med olja och låt även curryn fräsa med i någon minut. Häll sedan i tomater, kanel och även någon dl vatten. Om du vill ha röda linser häll i nu, linser är även bra för att "reda" grytan något, den bli lite tjockare. Buljongen kan även läggas i nu 1 tärning eller motsvarande. Om du vill ha potatis så lägg i nu, de tar ett tag att koka. Låt sedan puttra på lägsta värmen i 3o minuter. Lägg sedan i ex. blomkål och broccoli.
Smaka av med citron, socker, salt och peppar. Ta i mer chili om du vill ha styrka eller mer curry om du så vill. Strö över hackad koriander

Servera med basmatiris, chutney, picklad lime, yoghurt och papadums*. Funkar även med bara lite yoghurt och naanbröd
.

*Papadums är ett indiskt bröd gjort på linsmjöl. Väldigt gott och krispigt. Man brukar rekommenderas att fritera det men jag grillar det på brödrosten, på den där "grillfunktionen" som finns, där man grillar ovanpå rosten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar