söndag 27 juni 2010

Soppduo för due


Snabba soppor vill man ha på sommaren. Här kommer två gröna, pimpade med chilifrästa räkor*!

Broccolisoppa
1 stånd broccoli
1 gnutta buljong
3 msk crème fraiche

Koka broccolin riktigt mjuk i rikligt med vatten med en gnutta buljong i. Mixa sedan med lite av kokvattnet och crème fraiche, smaka av med salt och peppar. Servera med räkor.

Avokadosoppa med sparris
2 avokado
4-5 dl ljummen/kall buljong
lime

Mixa avokadon med buljong och smaksätt med lime, salt och peppar. Servera med råstekt sparris och räkor.

* Räkorna fräses hastigt med mycket chili och lite vitlök i en het panna med mycket olja.

lördag 26 juni 2010

Platt picknick


För några år sedan stiftade jag bekantskap med den platta persikan i en fruktaffär i Barcelona. Sen dess har den även dykt upp runt Möllan. Ofta lite dyrare än den vanliga persikan och smakar som en korsning mellan persika och äpple. Gott!

Den andra platta saken på bilden är en muffins med smak av choklad och persika. Mina muffinsar blir alltid platta pga att jag tycker det är onödigt att använda två muffinsformar, så som det ofta rekommenderas i recept. Självklart kan man införskaffa en muffinsplåt men det är inte prioritet då jag bakar ganska sällan. Sen så gillar jag den platta också, allt ska inte vara så perfekt! Kombinationen färska aprikoser i muffins med choklad var väldigt god, aprikosen gick från att vara lite för hårt och omogen till mjuk och söt.

Detta recept brukar jag använda till frukostmuffins med blåbär eller björnbär, snabbt och enkelt.

4 dl mjöl; 3 vetemjöl och 1 fullkornsdinkel
1 ½ dl råsocker
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
25 g smör
1 ½ dl mjöl
1 ägg

2 aprikoser
30 g mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Smält smör. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll i smör. Vispa ihop ägg och mjölk och blanda i smeten. Dela aprikoser i lagom bitar, hacka choklad och vänd ner. Klicka ut i muffinsformar, ca 15 st och grädda i 18-20 minuter. Är godast nygräddade.

måndag 21 juni 2010

Broccoli- och halloumibiffar


Ännu ett recept på göttiga vegetariska biffar. Enkla att göra och håller ihop väldigt bra. Vid fototillfället hade jag glömt att panera biffarna. Detta är inte heller nödvändigt men ser trevligt ut. Räcker till 4 pers om du har något tillbehör till.

3 kokta potatisar
200 g broccoli
200-250 g halloumi (ta ett paket)
1 ägg
2-3 msk vetemjöl
harissa
torkad dragon
svarta och vita sesamfrö till panering

Riv potatisarna och osten på den grövsta sidan på rivjärnet. Finhacka broccolin, blanda med potatis, ost, ägg och mjöl. Krydda med dragon, salt och peppar och panera i sesamfrö. Forma till små biffar och stek 3-4 minuter per sida. Jag brukar teststeka en lite biff först för att se om de är lagom kryddade och om de håller ihop. Annars krydda och blanda i lite mer mjöl.

Senast serverade jag med tzatsiki och rostad sötpotatis och det passade bra till.

lördag 19 juni 2010

Primörer i ört- och kaprisaioli med grillad lax


Denna rätt längtar jag efter varje vår, då sparrisen och vårlöken börjar dyka upp i grönsaksdisken. Kommer ursprungligen från Saras Kök, Svt.

Aioli
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger
1-2 dl rapsolja
1 msk kapris, eller efter smak
1 stor näve hackad persilja
1 liten näve hackad gräslök
1 klyfta vitlök, riven
1 msk mango chutney
salt
peppar

Primörer
Sparris, delad på längden
morötter, skurna på snedden
lök, skurna på snedden
vitkål, delad i lagom bitar
ruccola
ärtskott
buljongtärning/pulver

Aioli:
Blanda ägg, senap och vinäger. Droppa långsamt i olja*. Konsistensen ska vara som en tjock pannkaksmet. Blanda sedan i resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Koka upp vatten med buljong och lägg i sparris, morot, lök och vitkål, låt koka försiktigt i c:a 3 minuter.

Blanda lite av örtaiolin i de kokta grönsakerna. Servera med grillad lax, sallad och resten av aiolin

*Ofta misslyckas jag med första äggulan, det skär sig ibland tyvärr. Ta då en ny äggula och börja om med den misslyckade aiolin, alltså det ägg, senap, vinäger och olja som du redan blandat...

söndag 6 juni 2010

Snabb sommarmat


Mer inspiration än recept...

Koka potatis. Blanda med varmrökt lax, sallad, sockerärtor, avacado...Det du har hemma och gillar. Servera med vinägrett med mycket citron i.

onsdag 2 juni 2010

Morots- och jordnötsbiffar


Passar lika bra nystekta som i picknickkorgen. Blev bjuden på detta för 3 år sedan av några vänner, har sedan dess nästan glömt bort det...men receptet förtjänar att kommas ihåg! Receptet räcker till 4 personer om dem serveras med tillbehör.

1 dl ströbröd
1 dl grädde/gräddmjölk
3 stora morötter, fint rivna
2 dl jordnötter, jag tar alltid torrostade - gillar de bäst
½-1 dl dinkel- eller sojamjöl (testa dig fram)
salt
riven vitlök
basilika
rosmarin
peppar

Blanda ströbröd och grädde/gräddmjölk och låt svälla medan du river morötter och hackar nötter. Blanda alla ingredienser och forma sedan små biffar som du steker i panna med olja.