lördag 30 juli 2011

Raw Food-godis med lakrits och fänkål


Råkost-bollar har jag postat ett gäng av innan bla. dessa.
Man kan egentligen blanda i vad som helst i raw food-godis, efter eget tycke och smak. Om man har någon form av torkad frukt och nötter i skafferiet och äger en matberedare så är saken biff.
Jag hade ett par italienska lakritspastiller kvar i en liten burk här hemma och för att förstärka smaken tog jag även en nypa fänkålsfrö.

1 ½ dl mandel
4-5 dadlar
1-2 msk kakao
½ tsk fänkålsfrö
6 st hårda lakritspastiller
kokosolja (neutral rapsolja kan funka)

hampafrö ( för att rulla bollarna i)

Mixa först nötter grovt, lägg sedan i resten av ingredienserna och fortsätt mixa. Olja tas i på slutet för att bollarna ska bli till en smidig "smet", så att man kan rulla till bollar.
Måttangivelserna är högst ungefärliga. Det kan behöva mer dadlar beroende på hur mjuka och stora de är.Var även noga med att smaka av så att lakrits- och fänkålssmaken inte blir för framträdande. Lakritssmaken blir starkare om den får stå en dag eller två.

torsdag 21 juli 2011

Vår odlingslott - juli, skördefest och hallonsoppa med rött vin


De senaste veckorna har vi kunnat skörda fantastiska grönsaker från vår lott. Milda charlottenlökar, krokiga morötter, krispig squashfrukter och saftiga hallon.

Nedan hittar du några recept för skördetider:
Squashbiffar
Rödbetsdrink
Paj
Fyllda squashblommor
Squashkaka

Hallonsoppa
Om du har hallon över tycker jag att du ska koka hallonsoppa med rött vin och dricka en
regnig dag som denna. Lite glöggkänsla över denna dryck som kan serveras med vitchokladgrädde som efterrätt. Vitchokladgrädde gör du genom att smälta vit choklad, som du låter svalna något och sedan blandar i grädde. Grädden med vit choklad ställs i kylen i minst 2 timmar och vispas sedan till chokladmousse.

300 gram hallon (eller 200 gram hallon och 100 gram körsbär utan kärna)
4 dl rött vin ( ett fylligt vin med mycket sötma)
3 dl vatten
1 - 1 ½ dl honung* (smaka av!)
1-2 tsk nystött kardemumma
(stjärnanis**)
(maizena)

2 dl grädde
100 vit choklad

Koka upp bär, vin, vatten, honung och kardemumma och låt koka 15-20 minuter. Passera soppan genom en sil. Red om du vill med maizena. Själv gillar jag inte redning och äter hellre en mer rinnig soppa. Drick som den är eller servera med vitchokladgrädde.

*1-2 dl socker funkar också som sötning.
**Jag har inte testat att ha stjärnanis i ännu men kan tänka mig att det blir väldigt gott.

tisdag 19 juli 2011

Vår odlingslott- mars till juni

I våras skaffade vi oss en odlingslott. Malmö stad har ett gäng lotter som de hyr ut på ett flertal ställen runt om i Malmö. Att hyra en lott som vår kostar blygsamma 500-lappen per år. Vår lott är ca 100 m2 och på den fanns redan en "verktygslåda", där man kan ha sina redskap, fröer, vattenslang mm.

Här kommer vår lottstory med ett par halvbra mobilfoton.

När vi kom dit första gången i slutet på mars började rabarbern titta upp.
Pinsamt nog förstod vi inte med en gång att det var rabarber..utan refererade till
de som "de röda svamparna".
Och så här såg det ut i början på april, när det var mer tydligt vad det var för något:


Efter ett tag så började dessa trevliga plantor titta upp:


Och ungefär samtidigt förstod vi att vi skulle få skörda härliga hallon
om allt gick vår väg.

I slutet på maj delade vi under andakt vår första jordgubbe och
några veckor senare
såg det ut såhär:


Och vilka goda gubbar sedan då! De var ganska små och smakade smultron.
En kollegor trodde det var smulbär; mamma trodde att det var små pga. av att
de fått för lite vatten. Om vi ska ha kvar lotten till nästa år ska vi nog sätta en del nya
plantor då det var en ganska skral skörd i år. Jordgubbar ger mycket bär i 3-4 år
sedan får man sätta nya.

söndag 17 juli 2011

Baba Ganoush


Aurberginen på bilden har egentligen inget med röran att göra, utan är ett gammalt foto

Ett perfekt tillbehör till så väl grill som sallad, på buffén eller som meze, och helt gjord utan laktosprodukter.

1-2 aubergine
1 -2 msk tahini
citronsaft
olivolja
vitlök, riven/pressad
salt
peppar
(paprikapulver)

Dela auberginen på längden och lägg med snittytan nedåt, picka med kniv och kör i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. När auberginen känns helt mjuk och håller på att kollapsa är den färdig. Låt svalna i 30-60 minuter och gröp sedan ut innanmätet och lägg i en skål. Du kan antingen mixa röran eller röra den med en gaffel. Blanda/mixa auberginen med tahini, citronsaft, lite olivolja och vitlök - efter egen smak. Var försiktigt med tahinin bara; den kan ta över! Smaka av med salt, peppar och ev lite paprikapulver. Färsk persilja eller koriander kan också passa i om du råkar ha det hemma.

Här hittar du en annan typ aubergineröra, med majonäs istället för olja och tahini.

söndag 10 juli 2011

Amerikanska plättar



Hej igen!

Dessa amerikanska pannkakor fick vi till frukost på midsommarhelgen. Vi tillbringade helgen i Haväng nära Kivik med några vänner och vi turades om att ansvara för frukost och på söndagen serverades dessa fluffiga saker. Och just fluffet är absolut det viktigaste med dessa pannkakor, poängterade vår vän ett flertal gånger. Vitan vispas separat till en maräng innan den blandas med resten av ingredienserna. Jag har ändrat lite i receptet och bytt ut hälften av vetemjölet till bovetemjöl och istället för komjölk användes havremjölk. Plättarna blir lite tyngre och inte fullt så fluffiga men goda ändå och min mage gillar gladare!

3 ägg
2 dl vetemjöl (eller hälften bovetemjöl)
1 1/2 dl mjölk (ko eller havre)
1 rågad tesked bakpulver
1 tsk vaniljsocker ( eller vaniljpulver)
en nypa salt
socker
smör

Separera vitor och gulor i varsin skål. Tillsätt mjöl, mjölk, bakpulver, vaniljsocker i skålen med gulorna och rör till en tjock smet.

Vispa äggvitorna med någon matsked socker tills du kan göra hålla-över-huvudet-tricket. Vänd sedan ner skummet i den andra smeten. Viktigt att vända och inte vispa ner, så att fluffet behålls. Hätta upp en panna till medelvärme och stek i smör. När man kan se bubblor i plätten är det dags att vända.

Servera med lönnsirap, kokossocker, frukt och bär.