tisdag 12 januari 2010

Fiskpaket med mammas romsås


Fiskpaket
400 g mandelpotatis, kokt
200 g palsternacka
300 g fisk, ex hokifilé
olja
smör
dill
citron
lök
salt
peppar

Mammas romsås
2 dl yoghurt, 10 %, inte för syrlig. Jag använde Arla "Meze"
2-3 msk rom
½ rödlök, finhackad
½ äpple, finhackat
1 avakado, tärnad
salt
peppar
dill

Paket:
Koka potatis och
palsternacka i bitar. Mandelpotatis kokar lätt sönder, så var varsam. De behöver inte vara helt genomkokta då de ska in i ugnen. Palsternackan kan du lägga i efter en stund, de tar kortare tid. Lägg sedan rotfrukter i botten på ett folieark och häll på lite olja och krydda med salt och peppar. Lägg på fisken, rödlök, citron, en klick smör och salt och peppar.

Romsås:
Blanda alla ingredienser och låt stå ett tag.

Servera paketet med sås och kanske lite kokta ärtor.

måndag 11 januari 2010

Minisemlor med hemmagjord nötmassa, c:a 30st


Kardemummabullar:
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 krm salt
0,75 dl socker
1 tsk stött kardemumma
1 st ägg
8 dl vetemjöl

Nötmassa:
150-200 g skållad mandel
och/eller hasselnötter (rostade; utan skal*)
1-½ dl florsocker
2 msk smör, smält
mjölk
inkråmet från några bullar
(cointreau)

Grädde och florocker

Bullar:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut runda, släta små bullar.
Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar och låt dem jäsa ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.
Skär av ett lock och gröp ur en bit innanmäte.

Nötmassa:
Mixa nötter, florocker, inkråm, smör och mjölk. Håll i mjölk efter hand tills massan blir tillräckligt blöt. Smaka av med mer socker och även lite sprit om du så önskar. Konsistens och sötman avgör du själv.

Fyll bullarna med nötmassa och vispad grädde. Pudra över florsocker. Njut med en god kopp kaffe eller te.

* Rostade hasselnötter är ett utmärkt snack. Det som händer när man rostar dem i ugnen är att skalet "faller av" och smaken framträder på ett annat sätt. Sätt ugnen på 200 grader och sätt in nötterna. Rosta i minst 10 minuter, hur lång tid som krävs beror på storleken på nötterna och ugnens kapacitet. Håll koll, för de bränns snabbt. Man kan till viss del höra när de börjar bli klara, de knäpper lite i nötterna och man ser att skalet börjar lossna. Gnugga sedan hasselnötterna mot varandra för att få bort allt skal.

söndag 10 januari 2010

Vinkokta musslor


blåmusslor, ett nät
1 gul lök, hackad
2-3 klyftor vitlök, hackad
vitt torrt vin, 2-3 dl
grädde, knappt 1 dl
färsk dill och persilja
salt, peppar

Skölj musslorna i kallt vatten. De kan behövas rensas och skrubbas. Ta bort "håret". De musslor som är öppna är döda och ska ej användas, du kan knacka lätt på dem, om de stänger sig så är det ok. De där skalet är sönder kan inte heller användas.
Fräs lök och vitlök i en vid stor gryta. Häll i vin och grädde. Släng i musslor. Lägg på lock och låt ångkokas i 5-10 minuter. Rör runt någon gång.
Smaka av buljongen med salt och peppar och strö över hackad persilja och dill. Servera som det är eller med pommes som i Belgien. Jag rostade min potatis på 250 grader med mycket solrosolja i 20 minuter. Potatisen blev riktigt krispig.


De två senaste gångerna jag köpt musslor visade det sig att skalet var sönder på flertalet musslor väl hemma. När jag läste på om detta visade det sig att kravodlade musslors skal är tunnare och skörare. Det blir till att transportera dem mer varsamt nästa gång. Läs mer om kravodlade musslor