onsdag 30 december 2009

Lax- och kräfttartar med saffranssås



Tartar
300 g lax, i små tärningar
1 burk kräftstjärtar
lime
salt
peppar

Saffransås
½ gul lök eller 2 schalottenlök
1-2 dl vin
timjan
dragon
saffran
grädde
vatten
ev lite buljong
salt och peppar

Tartar:
Hacka lax och kräftstjärtar i små tärningar. Krydda med lite salt, peppar och lime.
Blanda runt ordentligt och forma sedan till biffar som får står till sig i kylen 2 timmar.
Man behöver ingen bindning i biffarna, de håller i hop om de bara får stå till sig ett tag.

Sås:
Fräs hackad lök i smör. Häll på vin, vatten, saffran, kryddor. Låt puttra i 20 minuter. Smaka av med grädde, salt och peppar.


Servera med ex rostade rotfrukter eller ett mos/puré. En enkel sallad med avokado funkar bra till.

Det var längesedan jag använde kräftsjärtar, jag mindes kvickt varför. De är ofta torra, små och ganska smaklösa.Tillsammans med laxen i detta recept för dem sig dock ganska bra. Men det kommer nog dröja tills nästa gång jag lagar något med denna ingrediens igen, och säkerligen kommer jag att då återigen förstå varför det var så längesedan...

Avocadosoppa


Om du lyckas hitta fina avokados så är denna soppa redan gjord.

2 mogna avocado
4 dl vatten
En liten gnutta buljong
grädde
lime
salt
peppar
chili

Koka upp vatten och lägg i buljong. Mixa med avocado och grädde. Smaksätt med salt, peppar och lime. pynta med lite chili. Soppan passar bra att servera kall. Soppan är väldigt mild så det kan vara gott med något lite rivigt till. För bästa mättnad servera med hembakat surdegsbröd.

onsdag 16 december 2009

Vardagsgryta


En väldigt billig, nyttig och enkel vitkålsgryta

½ vitkålshuvud, i smala strimlor
1 gul lök
½ purjo
1 del japansk soja, ca 3-4 msk
½ del balsamvinäger
½ del rårocker
2 vitlöksflyktor
chili, efter behag.
salt, peppar
koriander och rostade nötter
Ev, riven morot, kokta linser, böngroddar.

Hacka lök, gul och purjo, och fräs på i en panna.
Tillsätt strimlad vitkål och bryn försiktigt. Häll på vinäger, soja och socker, sätt
sedan på lock och låt puttra 10 minuter. Kålen ska nu slakna något. Riv i vitlök och
lägg i hackad chili, eller någon chilipaste, ex sambal. Smaka av med salt och peppar.
Tänk på att olika soja är olika salt, så ev behöver du inte ta allt, bättre att smaka av efter hand.
Servera med ris, gärna råris och koriander och rostade nötter.

Detta recept kan varieras, jag har förelagit några ingredienser men säkerligen passar det mesta i denna goda gryta.

måndag 14 december 2009

Hemmagjord "glass" med maräng


"Glass"
frysta bär, jag använde det sista av årets björnbär
2 st frysta bananer, ska ha varit fryst i minst 2 timmar
1-2 msk creme fraich
2 msk florsocker

Maräng
äggvita
½-1 dl socker

Mixa alla ingredienser till glassen och fyll 2 ugnsfasta formar nästan fulla, frys in. Vispa äggvita och socker till en maräng Sätt ugnen på 200 grader, ta fram formarna ur frysen, och täck med marräng. Grädda i ugnen i 5 minuter. Håll koll så att det inte blir bränt. Jag serverade med lite gino på de bär som blev kvar. Gino gör de genom att lägga hackad choklad på valfria bär och gratinera i ugnen 10 minuter på 200 grader.

Glassen är god att äta som den är, du kan då byta ut bär mot kakao och lite honung. Servera med ex passionsfrukt.

Söndagsmiddag för två


Ungsbakad piggvar
1 hel piggvar, c:a 750 g
smör och olja

Potatis- och jordärtskocksmos
500 g potatis
250 g jordärtskockor
salt och peppar
smör
créme fraich

Ärt- och pepparrotscreme
1-2 dl ärtor, kokta
riven pepparot, efter behag
olja
smör
salt och peppar

svamp

Piggvar:
Sätt ugnen på 100 grader, lägg fisken i en ungsform och smält lite smör och häll över fisken tillsammans med lite olja. Piggvaren behöver 1 timme per kilo i ugnen, så c:a 45 minuter för 750 gram. Du ser att den börjar bli färdig när benen på sidan börjar släppa. Under skinnet hittar du två fina filéer, för att få loss undersidans "kött" är det enklast att vända fisken och göra samma sak där.*


Mos:
Koka potatis och kockor, delade i samma storlek, tills de börjar mjuka. Mixa med lite smör, creme fraich och salt och peppar.

Creme:
Mixa ärtor med pepparot, olja och kryddor. Smaka av noga för att se om du behöver mer pepparot, det ska sticka till lite grand.

Servera som på bilden med lite svamp om du vill och citron kanske. Glöm inte att ta lite av det goda stekspadet som blir av fisken och ringla över och ställ gärna in tallrikarna som du serverar på i ugnen på eftervärmen några minuter, då håller sig maten varm längre.

* Salta fisken precis innan du ska äta, inte innan du tillagar den, då kan saltet bara dra ut vätska och fisken bli torr. Piggvar är för övrigt "gullistad" av Världsnaturfonden, vilket jag tolkar som att det är ok att äta ibland.

lördag 12 december 2009

Morotsoppa med ärt och auberginecreme


Soppa
4 morötter
1 gul lök
1 buljongtärning
1 dl vitt vin
5-7 dl vatten, beroende på hur krämig man vill ha soppan
1 buljongtärning
grädde

Creme
½ aubergine, rostad i ugnen på 200 grader 20 minuter
2 dl gröna ärtor, kokta
½ vitlöksklyfta
1 msk kesella
färsk basilika
riven ost, ex pecorino eller chévre passar bra till ärtor

Soppa:
Hacka lök och fräs i smör, lägg i morotsslantar.
Häll på vin, buljong och vatten. Koka tills moroten är mjuk.
Mixa, smaka av med en skvätt grädde, salt och pepper

Creme:
Gröp ut auberginen, som blivit helt mjuk i ugnen. Mixa med
resten av ingredienserna

tisdag 8 december 2009

Auberginerullar



1 aubergine
4-5 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 chili, kanske mindre beroende på styrka
100g riven smakrik ost, ex manchego, parmesan eller västerbotten. Ta den du gillar.
krossade tomater
tomatpuré
valfri krydda

Skär auberginen på längden i långa skivor, salta och låt vattna ur i 30 minuter, skölj av.
Sätt på ugnen på 200 grader, pensla
aubergine med olja, salta och peppra och sätt sedan in i ugnen i 10-15 minuter.
Hacka lök, vitlök och chili, och stek försiktigt i olja. Låt svalna och blanda sedan med osten.
Blanda tomatkross med
puré, salt, peppar, socker och ex lite kanel och oregano.
Häll tomatsås i botten på en form och lägg sedan
auberginen som du fyller med ost och lökblandningen och rullar ihop
tomatsåsen. Ringla lite olivolja över och ställ in i ugnen 15 minuter.

Servera med hommus, sallad och tabbouli eller rostade rotfrukter

söndag 6 december 2009

Bästa fiskgrytan


1 gul lök, alt 2 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 rotselleri
6-7 potatis
(squash och paprika om du vill)
timjan
½-1 buljongtärning, fisk
2-3 dl vitt vin
6-7 dl vatten
tomatpuré
grädde och/eller créme fraich
fisk och skaldjur efter smak och säsong, ex lax, kolja, allaska polock,
skalade räkor, musslor
persilja och dill
mer créme fraich till servering


Hacka lök och tärna selleri, fänkål och potatis (gärna I lite olika form/storlek, då det ser trevligare ut och ofta tar rotsellerin lite längre tid att koka, så bättre att skära den I mindre tärningnar.

Fräs på grönsakerna I smör och/eller olja. Häll på vin, vattnen och
tomatpuré. Smula i buljong och timjan. Jag använder helst inte alltför mycket buljong, då det främst innehåller salt, men lite grann kan vara bra att ha för att få rätt fisksmak.*
Släng ii lite grädde/
créme fraish efter att grytan kokat c:a 20 minuter. Testa om grönsakerna börjar bli mjuka. Hit kan du förbereda, om du vill. Bara att ställa av grytan och låta svalna.
När grytan snart ska serveras Lägger du i fisken, fisken ska bara sjuda och precis bli genomkörd. 5 minuter räcker om du inte har alltför stora bitar. Smaka av med salt, peppar, och ev några korn socker. Dill och persilja är
nästan ett måste till fiskgryta.**
Räkor/musslor lägger jag i vid servering, alt dekorerar med, tycker inte att räkor ska kokas, alls. De blir tillräckligt varma av värmen från grytan, om man slänger ner dem i grytan blir de lätt sega.***

*Jag väljer alltid ekologisk buljong när det finns. Dock har jag ännu inte hittat ekologisk fiskbuljong. Anledningen till att jag köper ekologisk buljong är pga. att de inte innehåller glutamat som de “vanliga” buljonerna gör. **Just när det gäller dill och persilja så tycker jag att de är helt ok med frysta kryddor. Basilika, koriander och mynta funkar inte alls lika bra. ***Jag föredra frysta räkor som man tar upp i god tid och låter tina på tidningspapper och sedan skalar själv. Använder så gott som aldrig färdigskalade räkor, då dessa knappt smakar någonting, är små och ofta är sega. Låter du räkorna tina på tidningspapper och ev pressar över lite citron och strör över lite salt kan de tom smaka riktigt gott. Så klart är färska räkor bäst, men jag tycker att man ska njuta dessa á naturell I stället för att slänga dem i en gryta.

lördag 5 december 2009

Vietnamesisk nudelsoppa med dumplings


Soppa
3
vitlöksklyftor
3-4 salladslök eller 1 bit
purjo (10 cm sisådär)
1 chili, beroende på styrka
1 st grönsaksbuljong/fond
5-6 cm ingefära
1 st citrongräs
4 st
limeblad
1-2
msk fisksås
lime
böngroddar
rostad lök
torrostade jordnötter
färska örter,
thaibasilika och/eller koriander.
vatten
150 gram
nudlar, min favorit är glasnudlar

Dumplings

150-200g lax
½ dl röda linser,
koka upp i rikligt med vatten och låt sedan stå.
1 bit
purjo/salladslök
1 klyfta vitlök
sesamolja, några droppar
1
msk fisksås
wotonplattor, köpes frysta i asiatiska butiker
1 st ägg

Soppa:
Koka upp 8-10 dl vatten. Lägg i hackad lök, vitlök, chili, "utbankat" citrongräs, limeblad, buljong.
Riv ingefära och pressa ut saften ner i grytan. Låt soppan sjuda i 15 minuter. Smaka av med fisksås och ev mer buljong.
Soppan kan nu med fördel stå och dra till sig smakerna ett tag. Sila sedan soppan, så att du får en buljong.

Koka nudlar separat, om det är glasnudlar räcker det med att hälla kokande vatten på nudlarna och låta
stå i c:a 5 minuter.

Dumplings:
Finhacka lax, lök och vitlök. Blanda med linser, smaka av med fisksås och sesamolja.
Ta fram några wotonplattor åt gången, de torkar lätt. Lägg i en liten klick laxröra, och förslut genom att
stryka uppvispat ägg på kanterna och vika över en sidan över den andra till en trekant. Fäst sedan, som på
bilden, till en litet knyte. Testa den först så att smaken är bra genom att lägga ner i den sjudande soppan.
Koka resten i en kastrull med vatten, de är färdiga när de flyter upp till ytan. Lägg i en skål med lite olja.

Servering:

Lägg nudlar i botten på en djup skål, häll i buljongen och några dumplings. Toppa med nötter, rostad lök, örter och böngroddar.
pressa lite lime över och surpla i dig denna smakrika och närande soppa.


fredag 4 december 2009

C-vitaminrikt inlägg


Havtorn är för det kustnära Sverige vad hjortronen är för Norrlands inland. Mystiska, orangeröda och exotiska bär, med en smak som inte påminner om något annat och med ett c-vitamin-innehåll som får apelsinen att blekna i jämförelse. Havtornen växer vid kusten och jag är priviligerad att vara bosatt nära detta fantastiska bär, eller skenfrukt som det egentligen är.
Havtorn kan plockas från sensommaren fram till första frosten. Havtornen är sköra och för att få med sin bären hela hem måste man klippa/riva av grenar. Väl hemma måste bären läggas i frysen över natten för att sedan kunna slås/brytas av från grenen. Något omständigt men väl där kan man koka underbar saft/juice.

Havtornsaft

½ liter havtorn
1 liter vatten
socker och honung, efter smak

Koka upp vatten och bär, låt sjuda 10-15 minuter. Pressa sedan bären genom en finmaskig sil.
Värm saften försiktigt igen och söta den med socker och honung. Ganska mycket socker går åt, kanske 3-4 dl, havtorn är ett surt bär. Låt svalna och njut! Ev behöver du späda ut den med vatten.